Formuleer je identiteit: wie ben ik?
Communicatie start bij de kern, bij wie je bent diep van binnen. Als mens en als bedrijf”. Je identiteit gaat over je missie (wat is jouw drive), je visie (wat is je kijk op de wereld), over je kernwaarden (wat zijn je kwaliteiten) en je uiterlijke en innerlijke kenmerken. Je identiteit komt tot uitdrukking in alles wat je bent. Zoals bijvoorbeeld je huisstijl (kleding), positionering (uiterlijke verzorging), middelen (materiële bezittingen) en houding en gedrag (service). Als je jouw identiteit op de juiste manier weet te vertalen, dan creëer je een imago dat klopt met je identiteit. Je bent dan eerlijk, betrouwbaar, transparant en de juiste doelgroep zal zich zo eerder aan je binden. Maar dat is best lastig. Probeer maar eens in 1 alinea te omschrijven wie je bent, wat je doet, wat je kernwaarden zijn en waar je goed in bent. Als bedrijf, maar ook als mens.
Onderzoek je imago: wat vinden anderen van mij?
Je kunt een haarscherp beeld van jezelf hebben, maar zien anderen jou ook zo? En ben je echt wie je denkt te zijn? Of heb je het mooier gemaakt dan het is en laat je wat heel anders zien? Je kunt wel zeggen dat je schoon bent, maar als ik een druppel op je wc-bril zie liggen, dan krijg ik daar toch een ander gevoel bij. Of als je zegt dat je klantvriendelijk bent, maar als ik na 10 minuten nog niet geholpen ben, dan vind ik je niet zo klantvriendelijk meer. Als je identiteit niet klopt met je imago, kan je het van de daken schreeuwen, maar je wordt niet geloofd. Het kan geen kwaad om eens een snelle check te doen bij je vrienden/klanten. Dat kan al heel laagdrempelig: vraag simpelweg eens of ze jou aan de hand van 3 kernwoorden willen omschrijven. En komen ze niet overeen met de kernwoorden die jij jezelf geeft? Vraag je dan af wat er bijgesteld moet worden. Je kijk op jezelf? Of wat anders?
Onderscheid jezelf: iedereen is uniek!
Als mens en als bedrijf willen we ons graag onderscheiden, maar dat is nog niet zo makkelijk. We zijn hokjesdenkers. Door je sterke kanten uit te vergroten en te kijken naar wat jij beter kan dan anderen, kan je jezelf tóch onderscheiden binnen een groep. Door daar heel bewust over na te denken, haal je onzekerheid weg en trek je mensen/klanten aan. Ga er eens voor zitten en bedenk wat jou onderscheid. En komt dat ook tot uitdrukking in je huisstijl (kleding), middelen (voorkeuren) en gedrag? Lees je de krant die past? Rij je de auto die bij je past? Drink je de koffie die bij jou past? Draag je de kleding die bij jou past? Of in het geval van een bedrijf: is de keuze voor je huisstijlkleur terecht? Heeft je logo de juiste uitstraling? Klopt het pand waarin je zit? En ga zo maar door.
Doelgroep: wie ben jij?
Als mens zijn we over het algemeen geïnteresseerd in onze medemens. We checken of personen bij ons passen en potentiële vrienden kunnen worden. We zijn geïnteresseerd in hun levens. Als bedrijven gaan we daar een tikkeltje anders mee om en spreken vaak over ‘klanten’ zonder ze echt te kennen. Weet je wat ze willen? Wie ze zijn? Waar ze van houden? Waar ze te vinden zijn? En het belangrijkste: waarom ze jouw product kopen? Pas als je dat weet, kun je jouw doelgroep écht bereiken.
Pas als ik je leuk vind, ga ik met je om
Je moet iemand leuk vinden, je moet jezelf met de ander kunnen identificeren en hij of zij moet je een goed gevoel geven wil je vrienden met ze worden. Of in het geval sprake is van een bedrijf: het product kopen of de dienst afnemen en er enthousiast over praten. Alleen als de klik er is, vind je elkaar leuk. Daarom is het ook zo belangrijk je doelgroep goed te (leren) kennen.
Je moet je bewijzen om een echte vriend te blijven
Als ik je vriend eenmaal ben, dan moet je jezelf bewijzen ook, want een prille vriendschap kan zo op scherp komen te staan als je een van je beloftes niet waar maakt. Zit het snor met je identiteit en imago en ben ik de doelgroep die je zoekt? Dan loop je het risico dat ik een trouwe klant word!
Twee richtingen
Voor iedere relatie geldt: een goed gesprek begint bij luisteren en dan pas vertellen, oftewel zenden en ontvangen. Veel bedrijven (en stiekem ook veel mensen) zijn geneigd om veel te vertellen en heel slecht te luisteren. Maar juist door eerst te luisteren kun je een betekenisvol en effectief gesprek voeren.
Kortom
De basis van communicatie gaat over identiteit (wie je bent), het uitten van die identiteit en imago (wat je laat zien) en dat deze in balans zijn. Communicatie gaat over het waarmaken van je beloftes en het opbouwen van een vertrouwensband met je klanten door te zenden en te luisteren met als doel een langdurige relatie aan te gaan en dat mensen op een positieve manier over je spreken.
Natuurlijk voert goede communicatie verder dan bovenstaande punten. Wil je daar eens van gedachte over wisselen? Neem gerust contact op!
Met deze vergelijkingen is de basis van communicatie voor iedereen te begrijpen
Voor veel mensen is communicatie maar een vaag begrip. Maar het is onmisbaar voor een efficiënt te voeren marketingcampagne. Je wilt natuurlijk dat mensen je product of dienst afnemen en dat ze positief over je spreken. Wist je dat mensen en bedrijven niet zo veel verschillen? Aan de hand van een paar overeenkomsten tussen mens en bedrijf leggen we uit hoe de basis van communicatie werkt.
categorie: nieuws/comBevrijdingsfestival Overijssel
Voor Bevrijdingsvestival Overijssel verzorgen we de communicatie, website en de ict.
Lees meer...
Video voor de Ambelt
Door COVID-19 kon de Ambelt (school voor special (voortgezet)ondewijs in Zwolle) helaas geen rondleidingen geven aan nieuwe leerlingen en hun ouders. Voor leerlingen met gedragsstoornissen zoals autisme en adhd is het extra belangrijk dat zij een goed beeld kunnen vormen van een toekomstige situatie.
Lees meer...